KleaBe&AkilBe

10 fjalë për t’i mësuar vogëlushit tuaj që do t’jua bëjnë jetën më të lehtë


Të gjithë ua kemi thënë fëmijëve tanë një milion herë: “Përdorni fjalët tuaja!” Dhe veçanërisht për të vegjlit, ka diçka magjike që ndodh kur ata më në fund mund t’i shprehin gjuhën ngjarjeve. Megjithatë, jo të gjitha fjalët janë krijuar të barabarta, dhe është e rëndësishme të merret parasysh se cilat fjalë do t’u japin atyre mjetet më të fuqishme për t’i përdorur për të shprehur ndjenjat dhe nevojat e tyre.

Fjalët funksionale, ose fjalët që mund t’i ndihmojnë ata të komunikojnë gjatë jetës së përditshme (mendoni: duke kërkuar më shumë ushqim, duke sinjalizuar se duan të luajnë, ose duke ju thënë se janë të etur) mund ta ndihmojnë fëmijën tuaj të shmangë disa nga ato të frikshme. shkrirjet që ndodhin vetëm kur ata nuk e dinë si per te komunikuar.

Reklamim | faqja vazhdon më poshtë

T’i mësoni të vegjlit tuaj këto fjalë, sigurisht, do t’ju marrë pak kohë, por pasi të kenë mësuar disa nga këto fjalë të rëndësishme, të dy do të përfitoni. Këto 10 fjalë dhe fraza të zgjuara mund të bëjnë prindërimi dhe të vegjëlit shumë më e lehtë.

Çfarë është gjuha funksionale?

Gjuha funksionale është pikërisht ajo që tingëllon – fjalë dhe fraza të zakonshme që ndihmojnë një fëmijë të lundrojë gjatë gjithë ditës së tij ose të saj. Gjuha funksionale do t’i lejojë fëmijës tuaj të shprehë ndjenjat e tij dhe të komunikojë qartë nevojat e tij, që do të thotë më pak zhgënjim dhe më pak shkrirje (gishta të kryqëzuara!).

Pse është e rëndësishme që fëmijët e vegjël të mësojnë gjuhën funksionale?

Mësimdhënia e gjuhës funksionale i jep fëmijës tuaj fjalë dhe fraza të dobishme për të thënë kur kërkon ndihmë ose kur ju thotë atë që dëshiron. Për të mos përmendur, këto fjalë themelore janë blloqet ndërtuese për gjuhë dhe fraza më të avancuara ndërsa rriten. Mësimi i gjuhës funksionale mund ta ndihmojë gjithashtu fëmijën tuaj të ndihet më i sigurt dhe i pavarur, pasi ai do të kuptojë menjëherë se fjala ose fraza e duhur i ndihmon të komunikojnë atë që duan – dhe gjithashtu mund të ndihmojë në uljen e zhgënjimit.

10 fjalë funksionale të dobishme

Këtu janë disa nga fjalët më të mira funksionale për t’i mësuar fëmijës tuaj, si t’i modelojë ato dhe pse secila prej tyre ka kuptim gjatë viteve të vogla.

 1. “Po” dhe…

 2. “Jo” Këto dy fjalë të thjeshta mund të duken të qarta, por të mësuarit rreth zgjedhjes është një koncept bazë i rëndësishëm për një fëmijë të vogël. Demonstrojini të dyja këto fjalë duke trajtuar gjëra të tilla si shqetësimet e sigurisë (“Jo vrapim nga pishinë!”) ose duke përmbushur një kërkesë të lehtë (“Po, mund të të jap më shumë përqafime!”).

 3. “Stop” Kjo fjalë funksionale ndihmon një fëmijë të komunikojë se dëshiron të ndalojë një veprim. Por është gjithashtu kritike nëse ata do të hyjnë në telashe dhe ju keni nevojë për ta ndaloni duke bërë diçka. Ju gjithashtu mund ta modeloni këtë fjalë duke u dhënë atyre një paralajmërim, të tillë si “Ju lutemi ndaloni së goditur qenin”.

  Reklamim | faqja vazhdon më poshtë

 4. “Ndihma” Ndoshta ata nuk mund të arrijnë një lodër, ata kanë lëshuar filxhanin e tyre ose janë të ngatërruar në xhupin e tyre: Pyetni nëse kanë nevojë për “ndihmë” dhe më pas ndërhyni për të ndihmuar që të mund ta shohin fjalën në veprim.

 5. “Gjithçka u krye” Mësimi i fëmijës tuaj “të gjitha të kryera” do t’i lejojë ata të komunikojnë kur të jenë të ngopur ose të kenë mbaruar së ngrëni, të kenë mbaruar përdorimin e tenxhere ose të kenë përfunduar një detyrë. Ju mund ta demonstroni këtë duke thënë “gjithçka u krye” kur të keni përfunduar detyrat tuaja – ose kur vini re se ata kanë mbaruar një vakt.

 6. “Më shumë” Fjala “më shumë” do ta lejojë fëmijën tuaj të kërkojë diçka shtesë që dëshiron. Ju mund ta thoni fjalën “më shumë” kur ofroni një gllënjkë ujë ose një ndihmë të dytë makarona. “Më shumë” është shpesh më e lehtë për t’u mësuar sepse koncepti është super vizual (në fund të fundit, ata po marrin më shumë nga diçka që tashmë e kanë), dhe zakonisht është shumë i dukshëm.

 7. “lart” Mësoni “lart” kur e shihni fëmijën tuaj që duhet të merret, ai dëshiron të ngrihet në palestrën e xhunglës ose po lutet që ta ngrisin në divan. Madje mund të zëvendësojë ankimin në disa raste.

 8. “Ha” Praktikoni “të hani” duke bërë me dorë gojën tuaj kur jeni duke ngrënë dhe do ta mësoni të voglin tuaj se është koha për një vakt. Ata mund ta përdorin atë për t’ju bërë të ditur se janë të uritur dhe madje mund t’i parandalojë që të mbeten “të uritur!”

  Reklamim | faqja vazhdon më poshtë

 9. “Pi” Hidratimi është i rëndësishëm për të vegjlit pasi ata zakonisht janë në lëvizje pjesën më të madhe të ditës. Përdorni fjalën “pije” kur u ofroni një filxhan në mënyrë që ta marrin shpejt.

 10. “dashuri” Kjo është më e mira nga të gjitha! Thuajini “dashuri” tjetrit tuaj të rëndësishëm kur e përqafoni ose puthni dhe inkurajoni fëmijën tuaj të shprehë dashurinë për vëllain e tij të vogël, lodrën e mbushur apo edhe një rostiçeri të preferuar.

Source link https://www.babycenter.com/pregnancy/your-body