Tremujori i pare

Java e 4 e shtatëzanisë

Si po rritet fëmija juaj

Tani jeni në javën e katërt të shtatëzanisë (ose në të pestën nëse preferoni t’i numëroni ashtu).

Topi me qeliza është i zhytur në mitrën tuaj, tani është një embrion, dhe ka madhësinë e një fare lulëkuqeje. Pesë javët e ardhshme janë veçanërisht kritike për zhvillimin e fëmijës tuaj. Placenta bazë dhe kordoni i kërthizës,i cili e dërgon ushqimin dhe oksigjenin e fëmijës, tashmë janë funksional.

Zhvillimi i fetusit – java e 4 e shtatëzanisë

Topi me qeliza – i quajtur tash embrion – që po rritet në mitrën tuaj tani ka madhësinë e një fare lulëkuqeje. Është ndarë në tre shtresa, të cilat më vonë krijojnë organe dhe inde. Poshtë në anët e kokës janë dy pjesë të indeve të cilat më vonë do të bëhen veshë.

Tubi neutral – prej të cilit krijohet truri, shtylla kurizore, palca kurrizore dhe nervat – zhvillohet në shtresën e epërme. Zemra dhe sistemi i qarkullimit fillojnë të duken në shtresën e mesme. Shtresa e tretë fillon t’i krijojë veshkët, zorrët, dhe e fillon sistemin urinar. Njëkohësisht, versioni i parë i placentës dhe kordoni i kërthizës, të cilët dergojnë ushqim dhe oksigjen tek fëmija juaj, tashmë janë në funksion.

Nëse deri më tani nuk keni bërë një test shtatëzanie në shtëpi, po e bëtë një tani do të konfirmojë shatëzaninë tuaj. Gjithashtu ka edhe disa shenja tjera që do të konfirmojnë që ju jeni shtatëzane. Shikoni kalkulatorin për të parë kur do të vijë fëmija juaj. Pasi të merreni ketë konfirmim, është koha të kontaktoni me gjinekologun tuaj dhe caktoni një takim. Kujdesi i mirë dhe i vazhdueshem i barkut kur aty është foshnja, është një nga mënyrat më të mira për të siguruar që gjatë shtatëzanisë ju dhe fëmiija të jeni të shëndetshëm.

Vërejtje: Ekspertët thonë që çdo fëmijë zhvillohet ndryshe – që nga mitra. Këto zhvillime të fetusit janë të disajnuara të japin një ide të përgjithshme se si një fetus rritet ne mitër.

Si po ndryshon jeta juaj
Nëse fëmija nuk ishte i planifikuar, ky do të jetë moment i parë kur ju mund të keni një ndjenjë jo të mirë që jeni shtatëzane. Mos u brengosni: qendra për burime të hershme të shtatzanisë i ka të gjitha informatat që ju nevojiten për të pasur kontroll mbi shtatëzaninë tuaj. Nëse testi juaj është negative ose jo vendimtar por periudha menstruale nuk ka ardhur ende, mund ta përsërisni prapë. Keni nevojë për lexim të mëtutjeshëm? Shikoni nëse viza e zbehur tek testi i shtatëzanisë, dmth ju jeni shtatëzëne.

Mund të ju duket një kohë e çuditshme por në fakt është një ide e mirë të filloni me një rutinë të ushtrimeve. Ushtrimet fizike ju ndihmojnë që të zhvilloni fuqinë dhe resiztencën e muskujve. Do të ju ndihmojë të kontrolloni peshën që do e fitoni (ose parandalojë fitimin e peshës nese veç jeni mbipeshë), ju bën gati për lindje – dhe e bën më të lehtë rikthimin e figurës suaj pas lindjes. Zgjidheni një menyrë të sigurt, mesatarisht të fuqishme, një aktivitet që ju do të kënaqeni; të ecurit apo noti janë aktivitete të duhura kur jeni shtatëzanë.

Ju mund të bëni edhe disa zgjatje joge të lehta, janë disa ushtrime veçanërisht të përshtatura për shtatëzëna. Sigurohuni që instuktorët e ushtrimeve janë të kualfikuara për ushtrime me shtatëzëna, dhe nëse nuk është një grup i posaçëm për shtatëzëna bëjani me dije instruktorit që jeni shtatëzëne. Dini kufijtë tuaj dhe sigurohuni që të mos e teproni me ushtrime nëse veç jeni e re në ushtrime.

Fakte për tu marrë në konsideratë
Caktojeni një takim me gjinekologun tuaj të diskutoni për shëndetin tuaj gjatë shtatezanisë dhe pyteni për FW8 formën tuaj, për përshkrime të medikamenteve (duke përfshirë acidin folik) dhe trajtimin e dhëmbëve.

A do të jeni në gjendje të punoni gjatë shtatëzanisë? Shikoni rreth sigurisë në punë, veçanërisht nëse punoni me rreze x, kemikate apo keni një punë të fuqishme.

A ju duhet të merrni ushqim të shtuar për barkun tuaj si pjesë e një diete të shëndetshme?

A është e sigurtë të vraposh apo të ecësh gjatë shtatëzanisë?

A po ndiheni e trullosur? Shikoni se çka mund të bëni rreth marramendjes dhe alivanosjes.

About the author

admin

Add Comment

Click here to post a comment