Movies

TREGIMI I PATREGUAR MES IP MAN DHE BRUCE LEE! – legjendat kungfu

Sa Wing Chun Mësoi Ip Man Bruce Lee?

Gjatë viteve të tij formuese si një artist luftarak, Bruce Lee mori trajnim themelor në Wing Chun nga Ip Man. Në moshën 13-vjeçare, Bruce Lee filloi stërvitjen e tij nën drejtimin e butë të Ip Man. Ai mësoi forma thelbësore si “Siu Nim Tau” (Forma e vogël e idesë) dhe “Chum Kiu” (Kërkimi i formës së urës), të cilat formuan themelin e të kuptuarit të tij për Wing Chun. Stili i mësimdhënies i Ip Man theksoi vlerat si butësia, përulësia dhe shkëputja, duke i inkurajuar studentët e tij, përfshirë Bruce Lee, të shmangin arrogancën dhe dhunën e panevojshme. Qasja praktike e Ip Man për efektivitetin luftarak rezonoi thellësisht me filozofinë e arteve marciale të Bruce Lee.

Përveç zotërimit të formave, Bruce Lee i përmirësoi aftësitë e tij përmes stërvitjes “Chi Sau” (Duar ngjitëse), një aspekt i veçantë i Wing Chun. Praktika e “Chi Sau” rriti ndjeshmërinë, reflekset dhe përshtatshmërinë e tij në luftime nga afër. Duke u angazhuar në kontakt të vazhdueshëm me partnerët e tij të trajnimit, Bruce Lee mësoi t’i përgjigjej në mënyrë intuitive lëvizjeve të tyre pa u mbështetur në shenjat vizuale.

“Bedelja prej druri” (Mook Yan Jong) luajti një rol vendimtar në stërvitjen e Bruce Lee nën Ip Man. Kjo pajisje ikonë stërvitore e lejoi atë të përmirësonte teknikat e tij, lëvizjet e këmbëve dhe pozicionimin në një mënyrë të kontrolluar dhe të përsëritur. Duke iu përkushtuar praktikës Wooden Dummy, Bruce Lee zhvilloi aftësinë për të ekzekutuar goditje të sakta dhe të fuqishme me shpejtësi dhe saktësi të jashtëzakonshme.

Trajnimi zyrtar i Bruce Lee me Ip Man zgjati disa vite dhe njohuritë dhe aftësitë që ai fitoi në Wing Chun hodhën një themel të fortë për udhëtimin e tij të arteve marciale. Përvojat e tij nën drejtimin e Ip Man, të kombinuara me eksplorimin e tij të disiplinave të tjera të arteve marciale, arritën kulmin në zhvillimin e filozofisë së tij novator të arteve marciale, Jeet Kune Do. Shkrirja e mësimeve të Ip Man, inovacioni i Bruce Lee dhe përkushtimi i palëkundur ndaj përsosmërisë, çimentuan statusin e tij legjendar në botën e arteve marciale, duke lënë një ndikim të qëndrueshëm si një nga artistët marcialë më me ndikim në histori.


Source link https://kungfu-legends.fatipost.com/

About the author

admin

1 Comment

Click here to post a comment