August 9, 2022

Kleabe

All Here For Your

Bletët

1 min read
Bletët janë një tjetër pjalmues thelbësor dhe ushqimi ynë - duke përfshirë kafen!

Është në rrezik për shkak të rënies së popullatave të bletëve nga pesticidet, ndryshimet klimatike dhe humbja e habitatit. Bletët janë një specie thelbësore , por bletët e të gjitha llojeve janë të rëndësishme për botën dhe ne po mësojmë mënyra të reja se si mund të na ndihmojnë gjatë gjithë kohës. Mental Floss raporton, për shembull, se një substancë që bletët përdorin për të krijuar kosheret e tyre, e quajtur propolis, ka qenë efektive në lehtësimin e sëmundjeve njerëzore si plagët e ftohta, kavitetet dhe ekzema.

Një tjetër fakt i çuditshëm i bletëve: Bletët kanë ndihmuar njerëzit të gjejnë mina tokësore të braktisura dhe të identifikojnë derdhjet kimike toksike. Si? Sipas Nature Physics , trajnerët mund t’i mësojnë bletët të lidhin erën e TNT dhe kimikateve specifike me ushqimin. Më pas, lazerët përdoren për të gjurmuar pjesët e një fushe të mundshme të minuar në të cilën bletët kalojnë më shumë kohë. Për shkak se bletët janë shumë të lehta, ato mund të identifikojnë minat që mund të ishin shpërthyer nëse një qen ose miu përdorej për t’i nuhatur.

More Stories

Get involved!

Get Connected!
Come and join our community. Expand your network and get to know new people!

Comments

No comments yet