August 15, 2022

Kleabe

All Here For Your

Polipet e koraleve

1 min read
Polipet koralore, krijesa të vogla të tejdukshme që lidhen me anemonat e detit dhe kandil deti, janë përbërës thelbësorë të shkëmbinjve koralorë.

Ato janë të buta në majë si pelte dhe anemone, por kanë një skelet të fortë prej guri gëlqeror në bazën e tyre, thotë zoologu Matthew Oldfield, bashkëthemelues i ZuBlu Diving në Azi. “Ndërsa çdo polip rritet, ai ndahet, duke dalë nga një klon i vetvetes përsëri dhe përsëri,” shpjegon ai. Çuditërisht, polipet e koraleve sekretojnë skeletet e tyre, të cilat janë bërë nga karbonat kalciumi. Skeletet mbrojnë polipet e koraleve nga grabitqarët, plus u japin polipeve të tjera një vend të vështirë për t’u ngjitur dhe për t’u rritur. Përfundimisht, një koloni e polipeve gjenetikisht identike krijon një gumë koralore.

Shkëmbinj nënujorë të shëndetshëm koralorë mbrojnë brigjet nga stuhitë dhe janë një vend i rëndësishëm për peshqit e rinj, të cilët përfundimisht janë pjesë e zinxhirit ushqimor. Sipas National Geograph ic , shkëmbinjtë koralorë ofrojnë mbështetje për 25 përqind të të gjitha krijesave detare, megjithëse shkëmbinjtë nënujorë mbulojnë më pak se një përqind të të gjithë dyshemesë së oqeanit. Por shkëmbinjtë nënujorë janë nën kërcënim nga ngrohja dhe ndotja e oqeaneve, të cilat mund të dëmtojnë seriozisht ekosistemet nënujore.

More Stories

Get involved!

Get Connected!
Come and join our community. Expand your network and get to know new people!

Comments

No comments yet