August 12, 2022

Kleabe

All Here For Your

Tardigradët

2 min read
Ju mund të keni dëgjuar fillimisht për tardigradet nga Star Trek , me diskun USS që përdor një nga këto krijesa për të kërcyer nëpër kohë dhe hapësirë.

Por vonesat nuk janë fantashkencë. Megjithatë, ato reale janë rrallë më shumë se një milimetër në madhësi. Live Science përshkruan sesi tardigradët duken paksa si arinj të trashë ose derrkuc – nga këtu edhe pseudonimet e tyre “arinj uji” ose “derrca myshk” – përveç që kanë tetë këmbë dhe një gojë të rrumbullakët teleskop. National Geographic thotë se ka rreth 1300 lloje të ndryshme të tyre dhe ato jetojnë kudo, nga dunat e rërës deri në thellësi të oqeanit. Ata madje mund të jetojnë në vakuumin e hapësirës (por, me sa dimë, nuk mund t’i ndihmojnë anijet kozmike të fluturojnë). Tardigradët mbajnë titullin especiet më të pathyeshme në planet , por ata kanë nevojë për një shtresë uji rreth tyre që të lulëzojnë ose do të kalojnë në një lloj regjimi letargji; kjo është arsyeja pse shtëpitë e tyre të preferuara janë myshqet dhe likenet.

Pra, pse këto krijesa të vogla janë kaq të mëdha? Tardigradët janë të dobishëm për ekosistemin sepse janë një specie pioniere , që do të thotë se shpesh janë krijesat e para që banojnë në një mjedis. Ata mund të mbijetojnë aty ku organizmat e tjerë shumëqelizorë nuk munden, si në dete të thella ose në pasojat e një shpërthimi vullkanik. Ata krijojnë karbon, azot dhe fosfor , blloqe thelbësore ndërtuese të jetës, dhe për këtë arsye tërheqin kafshë dhe bimë mikroskopike, të cilat përfundimisht bëhen pjesë e zinxhirit ushqimor për kafshët më të mëdha. Shkencëtarët mendojnë se tardigradët do të luajnë një rol të rëndësishëm pasi ngrirja e përhershme e Arktikut shkrihet dhe madje mund të hapë rrugën për kolonizimin e Marsit . Ata gjithashtu mund të ndihmojnë studiuesit të mësojnë se si të zgjasin jetën e njeriutnë rrethana ekstreme. E fuqishme dhe e lezetshme!

More Stories

Get involved!

Get Connected!
Come and join our community. Expand your network and get to know new people!

Comments

No comments yet