August 9, 2022

Kleabe

All Here For Your

Termitet

1 min read
Ndërsa ju nuk doni termitet pranë shtëpisë tuaj, këto insekte ofrojnë një shërbim shumë të dobishëm në pyll:

Ata hanë gjethe të dekompozuara dhe lëndë të tjera bimore. Plus, toka nga tumat e termiteve është e pasur me lëndë ushqyese dhe fermerët e përdorin atë si pleh. Në fakt, përdorimi i tokës së termiteve në ferma mund të rrisë rendimentin e të korrave me 300 për qind, sipas mikrobiologut mjedisor Adenike A. Akinsemolu, themeluese e Institutit të Gjelbërt dhe autor i Parimeve të Shkencës së Gjelbërimit dhe Qëndrueshmërisë .

Akinsemolu thotë gjithashtu se termitet janë një frymëzim për arkitektët njerëzorë. Për shembull, termitet frymëzuan dizajnin e Qendrës Eastgate në Harare, kompleksi më i madh i zyrave dhe blerjeve në Zimbabve. Në vend të përdorimit të ajrit të kondicionuar konvencional, shpjegon ajo, arkitekti përdori “parimet biomimike” në mënyrë që mjedisi i ndërtesës të mund të rregullohej natyrshëm, njësoj si një grumbull termitesh.

More Stories

Get involved!

Get Connected!
Come and join our community. Expand your network and get to know new people!

Comments

No comments yet