May 24, 2022

KleaBe

ALL HERE FOR YOU

Historia e suksesit të Acibadem: Bashkohuni kundër kancerit – Telegrafi

6 min read

Çdo vit, më shumë se 50 000 njerëz nga e gjithë bota udhëtojnë në spitalet Acibadem në Turqi, dhe një pjesë e madhe janë pacientë në onkologji. Ata e dinë që zgjedhja e spitalit të duhur për të shkuar për trajtim është një vendim i rëndësishëm për t’u marrë dhe ata shpesh preferojnë Acibadem për teknologjinë e tij të përparuar, ekipin mjekësor me përvojë dhe rekomandimet e pacientëve që kanë kaluar trajtim të suksesshëm. Prof. Dr. Ozlem Er, Drejtor në Departamentin e Onkologjisë Mjekësore në Universitetin Acıbadem MAA, përcakton 3 avantazhet kryesore që e bëjnë Acibadem të dallohet midis qendrave elitare të onkologjisë në të gjithë botën: kujdesi gjithëpërfshirës, qasja multidisiplinare dhe mjekësia precize.

Për një trajtim të suksesshëm të kancerit, nuk mjafton të kesh një makineri më të fundit ose një mjek të njohur. Është një domosdoshmëri, por thjesht nuk mjafton. Ajo që ka vërtet rëndësi për një pacient është marrja e diagnozës së saktë dhe marrja e trajtimit të duhur në kohën e duhur; të ndjehen të sigurt dhe të udhëhiqen në këtë proces nga njerëz që e njohin mirë punën dhe e kanë praktikuar mijëra herë. Kërkohet një ekip që është I përgaditur të trajtojë rastin special të pacientit me operacionin e duhur, kimioterapinë dhe radioterapinë, secila prej tyre në kohën dhe rendin e duhur; të kesh akses në opcionet inovative të trajtimit; të jesh në gjendje të mbështesësh pacientin në çdo hap të rrugës me këshillat e ekspertëve në lidhje me dietën, stërvitjen, sfidat sociale dhe psikologjike … E gjitha ka të bëjë me njohuritë dhe përvojën që forcojnë besimin, rrisin vetëbesimin dhe ofrojnë më shumë mundësi.

Terapia precize: Targetimi i qelizave që shkaktojnë kancerin

Trajtimi me pacientin fillon me diagnostikimin e kancerit, i ndjekur nga gradimi dhe stadimi i kryer nga testet e patologjisë dhe imazheve. Prof. Ozlem Er shpjegon se gradimi tregon diferencimin e qelizave tumorale: sa janë të ngjashme ose të ndryshme nga qelizat normale të trupit. Nga ana tjetër, inskenimi vlerëson praninë e qelizave tumorale në pjesë të tjera të trupit. Pacientët me kancer të gjirit, për shembull, kontrollohen për përhapje në nyjet limfatike fqinje dhe metastaza të largëta si mushkëritë ose mëlçia. Plani i trajtimit varet nga këto zbulime, dhe meqenëse bazohet në pacientin specifik dhe tumorin, kjo shpesh quhet trajtim i personalizuar.

Trajtimi gjithashtu mund të personalizohet bazuar në llojin specifik të kancerit të pacientit dhe karakteristikat gjenetike. Një gjeneratë e re e barnave inteligjente mund të sulmojë caqe specifike të vendosura në qelizat tumorale, thekson Prof. Ozlem Er. Ndryshe nga kimioterapia konvencionale e cila prek disa qeliza të shëndetshme së bashku me kancerozin, trajtimi synon të shënjestroj qelizat tumorale në mënyrë specifike. Kjo përdoret më së shumti në rastet e kancerit të mushkërive, kancerit të gjirit, gastrointestinal dhe disa kancereve të tjera. “Në onkologji, mjekësia precize aktualisht është në qendër të vëmendjes, kështu që ne përpiqemi të trajtojmë kancerin në mënyrë sa më specifik me trajtimin e synuar”, thotë onkologu mjekësor.

Imunoterapia: Zgjimi i mbrojtësve të trupit

Imunoterapia është një fushë tjetër e re në onkologjinë mjekësore, që synon qelizat imune në trup dhe i bënë ato të sulmojnë qelizat kancerogjene në mënyrën se si ata luftojnë viruset dhe bakteret. Prof. Dr. Ozlem Er i spitalit Acibadem shpjegon: “Qelizat imune janë luftëtarët tanë, ushtarët tanë në trup”. Imunoteripia sulmon qelizat tumorale. Në një pacient me kancer ata zakonisht preken dhe ne përpiqemi t’i aktivizojmë në mënyrë që këto qeliza të shkojnë dhe të sulmojnë qelizat tumorale. Kjo është një lloj i rritjes së imunitetit tuaj.” Imunoterapia zakonisht jepet si trajtim intravenoz dhe filloi të përdoret disa vjet më parë në melanomat malinje (kanceri i lëkurës) dhe kanceri i mushkërive së pari. “Sot, imunoterapia mund të zbatohet në pothuajse të gjitha llojet e kancerit, por ne duhet të kontrollojmë disa karakteristika të tumorit; atëherë ne planifikojmë trajtim të personalizuar për secilin pacient”, shtonë Prof. Er.

Efektet anësore të imunoterapisë janë kryesisht të lidhura me imunitetin dhe ndryshojnë nga kimioterapia tradicionale. Eksperti shpjegon: “Ne nuk shohim rënie të flokëve për shembull. Por ne shohim disa efekte anësore të lëkurës, si skuqja ose kruarja e lëkurës. Mund të shohim disa diarre që lidhen me sistemin gastrointestinal; ose mund të shohim disa çrregullime endokrine, si problemet e tiroides ose veshkave. Të gjitha këto janë efekte anësore janë të menaxhueshme, por të rëndësishme. Pra, mjeku dhe qendra e kancerit duhet të kenë shumë përvojë në këtë çështje.”

Qasje multidisiplinare në një qendër gjithëpërfshirëse të kancerit

Nëse keni zbulime të dyshimta për kancer, ka shumë të ngjarë që ju të referoheni tek një onkolog nga mjeku juaj primar. Diagnostifikimi dhe trajtimi i sëmundjeve onkologjike është një proces kompleks dhe ka nevojë për njohuri, përvojë dhe teknologji të larmishme. Një pacient me kancer mund të ketë nevojë për një onkolog mjekësor, rrezatim ose onkolog kirurgjik dhe radiolog. “Stafi që punon me onkologun mjekësor është shumë i rëndësishëm – infermierja, dietologu, punonjësi social… Nëse këta specialitetë janë në dispozicion në të njëjtën qendër, ky është një avantazh,” tregon Prof Ozlem Er. Koha është thelbësore në trajtimin e kancerit, kështu që nëse keni të gjithë ekspertët që punojnë si një ekip pranë jush, kujdesi mjekësor koordinohet pa probleme dhe pa vonesa.

“Qendra e onkologjisë duhet të jetë një qendër gjithëpërfshirëse e kancerit. Kur themi ‘gjithëpërfshirës’, ne e kuptojmë që kjo qendër duhet të ketë departamente të onkologjisë mjekësore, onkologjisë rrezatuese, onkologjisë kirurgjikale, patologjisë, patologjisë molekulare, mjekësisë bërthamore dhe radiologjisë. Nëse këto departamente janë të vendosura në të njëjtën qendër dhe nëse janë me përvojë në diagnostikimin dhe trajtimin e kancerit, atëherë shkalla e suksesit rritet dukshëm,” shpjegon Prof. Er. Në Acibadem, çdo rast i ri shqyrëtohet nga një bord specialistësh tumori, në një mënyrë multidisiplinare. Qasja multidisiplinare siguron që plani i trajtimit të hartohet dhe ekzekutohet në mënyrë korrekte, dhe të merren parasyshë të gjitha opsionet në dispozicion. Ky është në të vërtetë një nga përparësitë kryesore të një qendre gjithëpërfshirëse të kancerit si Acibadem: aksesi në përvojë të akumuluar dhe siguria se gjithçka që është në dispozicion do të provohet.

Kanceri më i shërueshëm është…

Kanceri i cili zbulohet në një fazë të hershme, pavarësisht nga lloji i tij, zakonisht është i shërueshëm. Pra, mos humbisni kontrollet tuaja vjetore dhe shikoni nëse ju shfaqen shenja alarmante që mund të kërkojnë kujdes të veçantë. Prof. Dr. Ozlem Er paralajmëron: “Disa kancere mund të shfaqen në familje, të tjerët mund të jenë sporadikë, kështu që mund të prekë çdo pacient. Nëse pacienti ka rast kanceri në familje, atëherë duhet të kontrollojmë nëse ka akumulim të kancereve – për shembull, kancer gjiri tek motra ose dhe kancer gjiri tek tezeja ose nëna e pacientes. Atëherë është e rëndësishme, nëse lloji i njëjtë i kancerit shfaqet në familje. Ose nëse kanceri shfaqet në një pacient të ri, që do të thotë më i ri se 50 vjeç, atëherë duhet të jemi të kujdesshëm dhe të shkojmë te mjeku ynë i përgjithshëm ose duhet të bëjmë një konsultë gjenetike “.

Për më shumë informacione, kontaktoni në:

Adresë: Rruga: “ İbrahim Lutfiu”, 2C Pristina Kosovo, Pristina 10000
Nr. Tel:  +383 382 340 04  apo +383 382 340 04
Email: kosovo@acibadem.com
Ueb faqja: acibadem.com.tr

Burimi i lajmit: Telegrafi