May 22, 2022

KleaBe

ALL HERE FOR YOU

OKB: Ka 40 për qind mundësi që temperatura të bjerë me 1.5 gradë – KosovaPress

1 min read

Raporti i fundit i Kombeve të Bashkuara thotë se ka një mundësi prej 40 për qind që temperaturat globale të arrijnë përkohësisht 1.5 gradë Celsius mbi nivelet para-industriale në pesë vjetët e ardhshëm, dhe se kjo shans po rritet.

Kjo nuk do të thotë që bota do të tejkalojë pragun e ngrohjes afatgjatë me 1.5 gradë të vendosur nga Marrëveshja e Klimës në Paris, të cilën shkencëtarët paralajmërojnë se është tavani për shmangien e efekteve më katastrofike të ndryshimit të klimës, raporton Reuters, duke shtuar se Marrëveshja e Parisit rishikon mesataren 30-vjeçare dhe jo çdo vit.

Sidoqoftë, thekson KB, ne jemi duke u afruar në mënyrë të matshme dhe të pashmangshme me atë prag.

Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës Meteorologjike (WMO), Peteri Talas, e përshkroi studimin në një deklaratë si një tjetër thirrje zgjimi për të ulur emetimet e gazeve serë.

Çdo vit nga 2021 deri në 2025, ndoshta do të jetë të paktën një gradë Celsius më i ngrohtë, sipas studimit.

Raporti gjithashtu parashikon që ka një shans prej 90 për qind që të paktën një prej atyre viteve të bëhet më i ngrohti i regjistruar, i cili do të kalojë vitin 2016.

Burimi i lajmit: Kosova Press