December 4, 2021

KleaBe

Të Gjitha Këtu për Ju

Urreni vrapin? Bëni një banjë të nxehtë – është po aq e mirë për shëndetin tuaj – Telegrafi

2 min read

Nëse e urreni vrapimin, do të jeni të lumtur të dëgjoni se një banjë e nxehtë mund të jetë po aq e dobishme për shëndetin tuaj.

Ashtu si të shkosh për një vrapim të shpejtë, një banjë rrit temperaturën thelbësore të trupit dhe rrahjet e zemrës. Spekulohet se kjo nga ana tjetër rrit një numër aspektesh të shëndetit dhe madje mund të lehtësojë sëmundjet.

Përdorimi i saunave – një tjetër terapi nxehtësie e ngjashme me larjen – gjithashtu është treguar se zvogëlon shanset e sëmundjeve të zemrës. Por nuk është për t’u habitur, një banjë e nxehtë me avull nuk do t’ju ndihmojë të humbni yndyrë – vetëm ushtrimet mund ta bëjnë këtë. Sidoqoftë, ekspertët thonë se larja e rregullt në ujë të nxehtë mund të jetë një “portë hyrëse” për njerëzit që e kanë të vështirë të stërviten, shkruan The Sun.

Charles James Steward, një Kandidat për PhD në Universitetin Coventry, e sheh atë të përshkruhet nga mjekët në të ardhmen. Ai tha: “Zbatimi i stërvitjes është shumë i dobët, me shumë njerëz që nuk dëshirojnë të ushtrojnë për shkak të mungesës së kohës dhe motivimit. Dhe për ata që janë më të moshuar ose kanë sëmundje kronike, stërvitja mund të shkaktojë edhe dhimbje, e cila për arsye të dukshme e kufizon ushtrimin më tej. Është një nevojë urgjente gjetja e strategjive alternative që njerëzit janë të gatshëm të ndjekin për të përmirësuar shëndetin”.

Duke kërkuar për një zgjidhje, Z. Steward ka qenë duke shqyrtuar hulumtimet duke parë nëse një banjë dhe stërvitje janë të krahasueshme. “Provat, deri më tani, janë premtuese”, tha ai. “Rishikimi ynë i fundit i hulumtimit zbuloi se banja e rregullt me saunë ose vaskë të nxehtë mund të sjellë vërtet disa përfitime të ngjashme shëndetësore me atë të ushtrimeve aerobike me intensitet të ulët deri të moderuar, të tilla si ecja, vrapimi dhe çiklizmi”.

Steward ka kryer kërkime në laborator me vullnetarë të lumtur që do të studiohen gjatë larjes dhe stërvitjes. Ai tha se ai dhe kolegët kanë gjetur “ngritje të krahasueshme në temperaturën thelbësore të trupit dhe rrahjet e zemrës”.

“Të dyja, stërvitjet dhe terapia e nxehtësisë mund të promovojnë shëndetin kardiovaskular duke përmirësuar shëndetin e enëve të gjakut, presionin e gjakut dhe nivelet e glukozës”, tha Z. Steward. /Telegrafi/

Burimi nga Telegrafi