May 28, 2022

KleaBe

ALL HERE FOR YOU

Azia Jugore regjistron mbi 30 milionë raste me COVID-19

2 min read

Rastet me koronavirus në rajonin e Azisë Jugore, tejkaluan 30 milionë të premten, sipas një numri zyrtar të Reuters, të udhëhequr nga India e cila po lufton me një valë të dytë të COVID-19 dhe një mungesë vaksinash në të gjithë rajonin.

India, vendi i dytë më i populluar në botë, këtë muaj regjistroi numrin më të lartë të të vdekurvenga COVID-19 që nga fillimi i pandemisë vitin e kaluar, duke llogaritur pak më shumë se një të tretën e totalit të përgjithshëm.

Rajoni i Azisë Jugore – India, Bangladeshi, Pakistani, Butani, Nepali, Maldivet dhe Sri Lanka – zënë 18% të rasteve globale dhe gati 10% të vdekjeve. Por ekziston dyshimi në rritje që numri zyrtar i infeksioneve dhe vdekjeve nuk pasqyron shkallën e vërtetë të problemit.

Këtë muaj, India hapi fushatën e saj të vaksinimit të koronavirusit për të gjithë të moshës 18 vjeç ose më të vjetër. Sidoqoftë, nuk ka qenë në gjendje të përmbushë kërkesën e vaksinës, pavarësisht se ishte një nga prodhuesit më të mëdhenj të vaksinave në botë.

Kryeministri Narendra Modi është përballur me kritika të vazhdueshme për dështimin për të siguruar vaksinat pasi vetëm rreth 3% e popullsisë 1.3 miliard të Indisë janë vaksinuar plotësisht, niveli më i ulët midis 10 vendeve me më shumë raste.

Për të përmbushur kërkesën e brendshme, India ndaloi përkohësisht eksportet e vaksinave në mars pasi dhuroi ose shiti më shumë se 66 milionë doza. Ndalimi ka lënë vende duke përfshirë Bangladeshin, Nepalin, Sri Lankën dhe shumë në Afrikë duke u përpjekur për furnizime alternative.

Sidoqoftë, India ende po përballet me një mungesë vaksinash.

Numri zyrtar i Indisë i infeksioneve të përditshme të koronavirusit ka rënë në ditët e fundit, duke ofruar shpresë se vala e saj e dytë po bie. Por ka shqetësime serioze se shumë infeksione të reja nuk po raportohen, kryesisht për shkak të mungesës së testimit në fshatra.

Që nga e premtja, India ka raportuar gati 27.6 milionë raste dhe 318.895 vdekje, transmeton Klan Kosova.

Burimi i lajmit: Klan Kosova