May 27, 2022

KleaBe

ALL HERE FOR YOU

Dronët do të përpiqen të shkaktojnë shira më të mëdha në Emiratet e Bashkuara Arabe – Telegrafi

2 min read

Në Emiratet e Bashkuara Arabe, dronët do të përpiqen të inkurajojnë reshje më të bollshme.

Meqenëse janë të vendosura në shkretëtirë, shiu në Emiratet është i rrallë. Sasia vjetore e shiut që bie është shumë e vogël. Kjo është arsyeja pse autoritetet në këtë vend janë të detyruar të gjejnë një mënyrë për të siguruar ujë.

Për atë qëllim, ata vendosën të përpiqen të përdorin dronë që katapultojnë sipas nevojës. Ato janë të dizajnuara dhe të ndërtuara në mënyrë që të mund të shkaktojnë ngarkesa elektrike në re, dhe në mënyrë që të rrisin probabilitetin e shiut, raporton khaleejtimes.

Është ideja e një grupi shkencëtarësh nga Universiteti Reading nga viti 2017, dhe anijen aktualisht po testohen pranë Dubait.

Qëllimi përfundimtar ishte të përcaktohej nëse kjo teknologji mund të përdoret për të shkaktuar shira më të mëdha në pjesë të botës ku reshjet janë të rralla. Ekipi hulumtues Nicoll fillimisht hetoi se si silleshin retë. Ata zbuluan se shiu ka më shumë të ngjarë të bjerë kur pikat në re kanë një ngarkesë elektrike pozitive ose negative.

Nicoll theksoi se madhësia e pikave të shiut është jashtëzakonisht e rëndësishme. Kjo është veçanërisht e rëndësishme në Emiratet, ku retë janë shumë të larta dhe ku temperaturat e ajrit janë shumë të larta. Kështu që ndodh që pikat të avullojnë kur bien.

Qendra Kombëtare e Meteorologjisë së Emirateve të Bashkuara Arabe ka siguruar 1.5 milion dollarë për zhvillimin e dronëve të tillë, si pjesë e një programi që synon arritjen e më shumë shiut në këtë pjesë të botës. Dronët kanë një sistem të plotë autopilot dhe mund të fluturojnë për 40 minuta.

Avioni ka sensorë që matin temperaturën, si dhe kushte të tjera meteorologjike. U instalua gjithashtu një emetues i karikimit, i cili u bë në bashkëpunim me Universitetin Britanik të Bath.

Dronët u testuan në Mbretërinë e Bashkuar dhe Finlandë, ndërsa testimi i sjelljes në re u krye në Dubai. Meqenëse ekipi i Nicola nuk mund të shkonte në Emiratet e Bashkuara Arabe për shkak të pandemisë së coronavirusit, disa qytetarë të këtij vendi u trajnuan për të operuar dronë.

Sipas Fondit për Mbrojtjen e Natyrës (WWF), dy të tretat e popullsisë së botës do të përballen me mungesë të ujit deri në 2025. Kjo është arsyeja pse projektet e ardhshme të Nicolla do t’i kushtohen mënyrës së inkurajimit të reshjeve. /Telegrafi/

Burimi nga Telegrafi