“Harta” e debatueshme: Përse myslimanët në Austri janë zemëruar me qeverinë | FM Images

Qeveria austriake është vënë në kritikë për “hartën e saj të re të Islamit”, e cila tregon vendndodhjet e xhamive dhe shoqatave në të gjithë vendin, sipas AFP, duke shtuar se grupet fetare tregojnë se harta do të stigmatizojë muslimanët në vend.

Më herët, ministrja e Integrimit Susanne Raab publikoi një faqe në internet të quajtur “Harta Kombëtare e Islamit”, e cila rendit emrat dhe vendndodhjet e më shumë se 600 xhamive, shoqatave dhe zyrtarëve, si dhe lidhjet e tyre të mundshme jashtë vendit.

Por kjo hartë ndërvepruese, e krijuar me ndihmën e Universitetit të Vjenës dhe Qendrës së Dokumentimit të Islamit Politik, ka mërzitur shumë muslimanë austriakë dhe partneri i koalicionit i OeVP, Partia e Gjelbër, gjithashtu është distancuar nga projekti.

Një deklaratë nga Komuniteti Fetar Islamik i Austrisë (IGGOe) tha se projekti “përfaqëson qëllimin e hapur të qeverisë për të shënuar të gjithë muslimanët si një rrezik të mundshëm”.

Zëdhënësi i Integrimit të Gjelbër, Faika El-Nagashi tha se “asnjë ministër apo përfaqësues i Gjelbër nuk ishte pjesë e kësaj, ata madje as nuk e diskutuan”.

“Ky projekt është në kontrast të plotë me atë që duhet të jetë një politikë e vërtetë integrimi,” shtoi ajo.

Nga ana tjetër, Raab pretendon se qëllimi i hartës nuk është të “vërë të gjithë muslimanët në dyshim”, por të “luftojë kundër ideologjisë politike, jo fesë”.

Kancelari austriak Sebastian Kurz shpesh kritikon atë që ai thotë se është “Islami politik”, sipas AFP.

“Imagjinoni një hartë të ngjashme të bërë nga Krishterimi ose Judaizmi,” tha Tarafa BagHajjati, kreu i një organizate muslimane, duke shtuar se projekti barazon fenë dhe terrorizmin.

Ai tregon se tetë përqind e popullsisë së përgjithshme të Austrisë, e cila ka 8.9 milion, përbëhet nga muslimanë, të cilët shkojnë në xhami dhe nuk kanë asnjë lidhje me organizata të tilla.

“Eshtë shqetësuese dhe zhgënjyese që qeveria po miraton ide të tilla të ekstremit të djathtë,” shtoi BagHajjati.

Që nga sulmi i vitit të kaluar në Vjenë, kur u vranë katër persona, ka pasur gjithnjë e më shumë sulme të raportuara, fizike dhe verbale, ndaj muslimanëve në Austri.

Burimi i lajmit: FMImeges.net