May 24, 2022

KleaBe

ALL HERE FOR YOU

Kuptimi i plakjes së lëkurës – Si plaket lëkura dhe si duhet të kujdesem për të? – GazetaBlic

10 min read

Nga rreth moshës 25 vjeç, shenjat e para të plakjes fillojnë të bëhen të dukshme në sipërfaqen e lëkurës. Linjat e bukura shfaqen së pari dhe rrudhat, humbja e vëllimit dhe humbja e elasticitetit bëhen të dukshme me kalimin e kohës.

Lëkura jonë plaket për një larmi arsyesh të ndryshme. Shumë nga shkaqet e plakjes së lëkurës janë plotësisht natyrore dhe nuk mund të ndryshohen. Megjithatë, ekzistojnë disa faktorë që mund të shkaktojnë plakjen e parakohshme të lëkurës, dhe këta mund të ndikohen, shkruan lajmi.net.

Një qasje holistike ndaj stilit të jetës dhe kujdesit të lëkurës mund të ndihmojë në zvogëlimin e shenjave të dukshme të plakjes së lëkurës dhe parandalimin e plakjes së parakohshme të lëkurës.

Kuptimi i mënyrës se si faktorët e brendshëm dhe të jashtëm ndikojnë në strukturën dhe funksionin e lëkurës mund të ndihmojë për të informuar zgjedhjet në lidhje me trajtimin dhe kujdesin.

Cilat janë shenjat e plakjes së lëkurës?

Ekzistojnë tre shenja kryesore të plakjes së lëkurës dhe secila prej tyre ndikon në lëkurën e fytyrës në një mënyrë të ndryshme:

Rrudhat

Shenjat e para të dukshme të plakjes së lëkurës janë vijat e imëta dhe rrudhat. Rrudhat e vogla, të cekëta të njohura si vija të qeshura ose këmbët e sorrave priren të bëhen të dukshme në cepat e jashtëm të syve. Këto mund të shfaqen rreth moshës 30 vjeç, por ne të gjithë plakemi ndryshe dhe mënyra se si plakemi varet nga gjenetika dhe mënyra jonë e jetesës. Këto vija të holla ndiqen nga rrudhat në ballë. Në fillim këto janë të dukshme vetëm kur lëkura jonë lëviz ndërsa ndryshojmë shprehjet e fytyrës dhe ato njihen si rrudha dinamike. Ndërsa plakemi më tej ato bëhen më të dukshme dhe evoluojnë në rrudha të përhershme që janë të dukshme edhe kur fytyra jonë është statike. Vrenjtja e fytyrës mund të shkaktojë vija vertikale midis vetullave.

Humbja e vëllimit

Mund të jetë e vështirë të identifikoni një humbje të vëllimit dhe kontureve të fytyrës. Shenjat e para të humbjes së vëllimit në buzë tentojnë të jenë kur buzëkuqi fillon të rrjedh gjak. Një humbje e vëllimit të fytyrës ka tendencë të rezultojë në rënie të lëkurës, rrafshim të faqeve dhe shfaqjen e një “qafa të gjelit të detit”. Ndryshon pamjen e përgjithshme të fytyrës e cila mund të duket negative, e trishtuar ose e lodhur. Palosja që zhvillohet midis hundës dhe gojës, e njohur si palosja nasolabiale, lidhet gjithashtu me rënien e lëkurës dhe humbjen e vëllimit.

Humbja e elasticitetit dhe rrudhat e thella

Ndërsa lëkura jonë piqet, struktura e saj dobësohet dhe humbet elasticitetin dhe qëndrueshmërinë. Lëkura gjithashtu bëhet më e thatë, shfaqet më `crepey` dhe humbet shkëlqimin që shoqërojmë me lëkurën rinore. Përsëri, për shkak se lëkura jonë është po aq individuale sa edhe ne, këto ndryshime bëhen të dukshme në mosha të ndryshme, por më së shpeshti përjetohen nga ata që janë mbi 50 vjeç.

Shkaqet & shkaktarët

Mosha e lëkurës për shkak të një kombinimi të faktorëve, të brendshëm dhe të jashtëm. Kuptimi i këtyre faktorëve na ndihmon të kujdesemi për lëkurën ndërsa plaket, të zvogëlojmë shenjat e dukshme të plakjes së lëkurës dhe të parandalojmë plakjen e parakohshme të lëkurës.

Si funksionon procesi i plakjes së lëkurës?

Plakja e lëkurës zhvillohet në çdo shtresë të lëkurës dhe shfaqet në sipërfaqe.

Shtresat epidermale

Një humbje e përmbajtjes së acidit hialuronik, qarkullimi më i ngadaltë i qelizave dhe zvogëlimi i prodhimit të sebumit në sipërfaqen e lëkurës e bën më të mundshme vrazhdësinë dhe tharjen. Ndërsa kjo shtresë e veçantë e lëkurës plaket, bëhet më e ndjeshme ndaj rrezeve të diellit. Lëkura është më pak efikase në shërimin e vetë, dhe një funksion i imunizuar i reduktuar mund të çojë në një rritje të infeksioneve të lëkurës së bashku me shërimin e ngadalshëm të plagës.

Shtresat e lëkurës

Nga rreth moshës 25 vjeç, kolagjeni, një nga blloqet ndërtuese të lëkurës, ulet me 1% çdo vit. Së bashku me një rënie të elastinës funksionale, kjo çon në çorganizimin e indeve dermale. Struktura e lëkurës është e kompromentuar dhe linjat e hollë dhe rrudhat janë më të mundshme. Ndërsa lëkura jonë piqet, elasticiteti vazhdon të zvogëlojë dhe formohen rrudha më të thella. Prodhimi i acidit hialuronik – i bollshëm në lëkurën rinore – ngadalësohet, kështu që qelizat e lëkurës janë më pak efektive në lidhjen në ujë dhe lëkura është e prirur të thahet. Gjithashtu bëhet më e dobët dhe më e prirur për të dëmtuar dhe kapilarët e thyer. Mikro-qarkullimi i reduktuar nënkupton një shpërndarje më pak efikase të ushqimit dhe oksigjenit në sipërfaqe, e cila çon në një rënie të shkëlqimit që gëzon lëkura rinore.

Shtresat nënlëkurore

Në shtresat më të thella, ndryshimet më të dukshme janë zvogëlimi i madhësisë dhe numrit të qelizave që ruajnë lipidet në shtresën dhjamore. Kjo rezulton në lëkurë të varur dhe humbje të vëllimit dhe mund të çojë në rrudha të thella dhe tempuj dhe faqe të zbrazëta.

Cilat janë shkaqet e brendshme të plakjes së lëkurës?

Disa nga shkaqet e plakjes së lëkurës janë të pashmangshme. Mosha jonë biologjike përcakton ndryshimet strukturore në lëkurë dhe efikasitetin e funksioneve të qelizave. Këto ngadalësohen me kalimin e çdo viti.

Ndikimet hormonale. Ulja e niveleve të estrogjenit (udhëzime që japin hormone) rezultojnë në uljen e mesazheve midis qelizave.

Një furnizim më i dobët i gjakut në lëkurë do të thotë që pengohet shpërndarja e lëndëve ushqyese dhe oksigjenit në sipërfaqen e lëkurës. Shkëlqimi që është një tipar i lëkurës së re zbehet, dhe lëkura bëhet më e shurdhër.

Gjenetikë. Gjenetika luan një rol kryesor në mënyrën se si plaket lëkura. Fototipi dhe lloji i lëkurës me të cilin kemi lindur bëjnë një ndryshim në atë se sa shpejt shfaqen shenjat e plakjes në sipërfaqen e lëkurës. Për shembull:

Lëkura e ndershme ose fototipi I – II dhe / ose e ndjeshme është më e prirur ndaj rrudhave në një moshë më të hershme sesa fototipi më i errët V – VI

Fototipi III mund të jetë i prirur për një ton të pabarabartë të lëkurës, por rrudhat shfaqen në një moshë më të vonë sesa për fototipet e tjerë

Cilat janë shkaqet e jashtme të plakjes së lëkurës?

Faktorët e jashtëm që ndikojnë në shpejtësinë me të cilën lëkura plaket janë të gjithë për shkak të një procesi: stresi oksidativ.

Stresi oksidativ çliron molekulat e quajtura radikale të lira që përbëhen nga një elektron i vetëm i pa çiftuar në një predhë të jashtme. Radikalet e lira shkaktojnë plakje të parakohshme duke dëmtuar strukturat e qelizave të lëkurës dhe duke prishur përbërësit e lëkurës siç janë acidi hialuronik, kolagjeni dhe elastina funksionale. Në rrethana normale, radikalet e lira kapen dhe neutralizohen nga antioksidantë në lëkurë: molekulat me aftësinë për t’i thithur dhe ndaluar ato. Sidoqoftë, me kalimin e kohës, aftësia e lëkurës për të çaktivizuar radikalet e lira zvogëlohet. Rezultati është dëmtimi i të gjithë përbërësve të qelizave të lëkurës.

Stresi oksidativ nxitet dhe përshpejtohet nga një sërë faktorësh të stilit të jetës:

Dielli

Rrezet e diellit janë shkaku kryesor i jashtëm i plakjes së lëkurës përmes stresit oksidativ. Dëmtimi i lëkurës i shkaktuar nga dielli njihet si fotosaj dhe pigmentimi i pabarabartë është shpesh nga shenjat e para të dukshme. Dhe nuk është vetëm ekspozimi i zgjatur UV që shkakton dëmtime të lëkurës; ekspozimi i përditshëm ndikon edhe në lëkurë.

Ndotja

Ekspozimi ndaj ndotjes, më së shpeshti në qytete, mund të shkaktojë çlirimin e radikalëve të lirë të dëmshëm të lëkurës. Ndotja gjithashtu përkeqëson efektet e ekspozimit në diell duke përshpejtuar stresin oksidativ.

Pirja e duhanit

Kimikatet dhe nikotina që përmbahen në cigare janë përgjegjëse për një rritje të numrit të radikaleve të lira në lëkurë. Ashtu si ndotja, ato intensifikojnë efektet e ekspozimit në diell duke çuar në stres oksidativ.

Ushqyerja

Antioksidantët janë molekula me aftësinë për të neutralizuar radikalet e lira që dëmtojnë lëkurën dhe përshpejtojnë plakjen e lëkurës. Të hash shumë fruta dhe perime të pasura me antioksidantë është një pjesë e rëndësishme e kujdesit për lëkurën tonë ndërsa plaket.

Kujdesi i papërshtatshëm për lëkurën

Lëkura do të plaket më shpejt nëse kujdeset dobët ose nëse përdorni produkte që irritojnë lëkurën. Pastrimi i plotë duke përdorur produkte të butë të përshtatshme për llojin e lëkurës, së bashku me aplikimin e rregullt të produkteve të kujdesit që synojnë shqetësimin kryesor të lëkurës, do të ndihmojë në kujdesin për lëkurën. Mbrojtja efektive nga dielli është çelësi për të parandaluar plakjen e parakohshme të lëkurës.

Zgjidhjet

Si mund të kujdesem për plakjen e lëkurës dhe për të zvogëluar plakjen e parakohshme të lëkurës?
Kuptimi i procesit të plakjes së lëkurës informon vendimet se si të kujdesemi më mirë për të. Tre shenjat kryesore të plakjes: linjat e imta dhe rrudhat, rënia e lëkurës dhe humbja e vëllimit dhe humbja e elasticitetit dhe rrudhat e thella shqyrtohen më hollësisht në artikuj të veçantë.

Një qasje holistike ndaj stilit të jetës dhe kujdesit të lëkurës mund të ndihmojë në parandalimin e plakjes së parakohshme të lëkurës dhe zvogëlimin e shenjave të dukshme të plakjes së lëkurës.

Meqenëse stresi oksidativ është shkaku kryesor i jashtëm i plakjes së lëkurës, ndryshimet në stilin e jetës duhet të përqendrohen në minimizimin e efekteve të tij.

Ushqyerja

Një dietë e shëndetshme, e pasur me fruta dhe perime, do të sigurojë marrjen e antioksidantëve që mund të ndihmojnë në kufizimin e efekteve dëmtuese të radikalëve të lirë në lëkurë. Duhet përfshirë sa më shumë larmi të jetë e mundur, por disa ushqime dihet që janë veçanërisht të larta në antioksidantë dhe madje mund të kenë një efekt mbrojtës të lëkurës: karrota, kajsi, fruta dhe perime të tjera portokalli dhe të verdha, boronicat, perimet jeshile me gjethe, speca zile, domate, fasule dhe impulse të tjera, peshk vajor (si salmoni) dhe arra.

Pirja e duhanit

Pirja e duhanit përshpejton plakjen në mënyrë të jashtëzakonshme, duke zvogëluar elasticitetin dhe duke shkaktuar shurdhim. Ndalimi i pirjes së duhanit do të ndihmojë për të përmirësuar pamjen e lëkurës.

Përkujdesje lëkure

Ndryshimet e lëkurës me secilën fazë të jetës dhe mënyra se si ajo kujdeset duhet të pasqyrojë nevojat e saj të ndryshueshme.

Një rutinë e mirë për kujdesin e lëkurës është një pjesë thelbësore e një qasjeje holistike për të trajtuar të gjitha shenjat e plakjes: rrudhat, humbja e vëllimit, humbja e elasticitetit dhe kushtet e lidhura me to, siç është tharja e shkaktuar nga mosha ose lëkura e ndjeshme e plakjes.

Nëse lëkura juaj është e shëndetshme, kujdesi i mirë do të sigurojë që ajo të mbetet në gjendje. Nëse jo, një rutinë e qëndrueshme mund të ndihmojë për ta përmirësuar atë. Një rutinë themelore e kujdesit për lëkurën duhet të përbëhet nga tre hapa: pastrimi, kujdesi dhe mbrojtja nga dielli.

Pastroni për të hequr përbërjen, papastërtitë dhe kimikatet nga lëkura. Kjo është jetike, pasi kimikatet në sipërfaqe si rezultat i ndotjes mund të shkaktojnë stres oksidativ. I butë por efektiv, spektri pastrues Eucerin DermatoCLEAN ndihmon lëkurën të marrë frymë më mirë.

Kujdes për të rimbushur dhe hidratuar lëkurën me produkte që adresojnë shqetësimin tuaj kryesor të plakjes. Eucerin Hyaluron-Filler është formuluar posaçërisht për të adresuar shenjat e para të plakjes siç janë vijat e imëta dhe rrudhat. Eucerin Hyaluron-Filler + Lift Volume-Lift adreson rënien e lëkurës dhe humbjen e vëllimit duke mbledhur rrudha të thella dhe duke ripërcaktuar konturet e fytyrës për një efekt ngritës. Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticiteti ushqen lëkurën e pjekur, mbush rrudhat e thella dhe përmirëson elasticitetin e lëkurës.

Mbroj. Mbrojtja e lëkurës nga rrezet e diellit, edhe në ditët me re, është hapi më i rëndësishëm në parandalimin e plakjes së parakohshme të lëkurës. Zgjidhni një krem ​​dite që përfshin një SPF dhe mbron lëkurën tuaj nga dielli ose, për një ekspozim më intensiv, përdorni një produkt të dedikuar për mbrojtjen nga dielli. Lexoni më shumë në lëkurën e fytyrës dhe diellin.

Kremrat me pigmente ngjyrash mund të përdoren gjithashtu për të barazuar tonin e lëkurës dhe për të korrigjuar fytyrën tuaj. Zgjidhni një krem ​​CC që barazon ngjyrat e lëkurës për një çehre të ndritshme.

Burimi i lajmit: Gazeta Blic