May 22, 2022

KleaBe

ALL HERE FOR YOU

Pse vëllezërit dhe motrat zihen shumë?

3 min read

Shumë gjëra të ndryshme mund të shkaktojnë rivalitetin e vëllezërve dhe motrave.

Shpesh fëmijët përjetojnë xhelozi ose konkurrencë dhe kjo mund të përshkallëzohet shpejt kur ata bëhen të ashpër me njëri-tjetrin. Përveç kësaj, mund të ketë edhe arsye të tjera pse vëllezërit e motrat zihen.

Nevojat e tyre po evoluojnë. Është plotësisht e natyrshme që nevojat dhe ankthet brenda fëmijëve të ndikojnë gjithashtu në mënyrën se si ata ndërveprojnë me njëri-tjetrin. Për shembull, një vogëlush mund të jetë shumë mbrojtës rreth lodrave të tij dhe do të reagonte në mënyrë agresive nëse vëllai ose motra tjetër do ta merrte atë.

Ata kanë temperamente individuale. Fëmijët janë shumë të ndryshëm me njëri-tjetrin. Ata mund të kenë tipare identike të fytyrës, por mund të përpunojnë ndjenjat dhe sjelljet shumë ndryshe. Prandaj është gjithashtu normale që ata të kenë mosmarrëveshje për ndonjë gjë, transmeton Klan Kosova.

Vëmendja juaj nuk duhet t’i ndajë ato. Kur u kushtoni vëmendje fëmijëve tuaj, përpiquni ta bëni gjithmonë të barabartë. Nuk është qëllimisht që ju t’i kushtoni kohë shtesë një fëmije të sëmurë, pasi vëllai ose motra ndoshta nuk do ta shihte atë në atë mënyrë. Për ta, kjo është konkurrenca dhe një arsye që shkakton një konflikt midis vëllezërve dhe motrave.

Çfarë mund të bësh kur fillon ‘lufta’?

Të dish se çfarë të bësh dhe çfarë të shmangësh mund të bëjë ndryshimin midis një përleshje të zgjidhur shpejt për një vëlla dhe një luftë të gjatë, të tërhequr dhe dramatike.

Mos u përfshini. Gjithmonë ndërhyni aty ku mund të ketë mundësi që një nga fëmijët tuaj të lëndohet fizikisht. Nëse gjithmonë ndërhyni, fëmijët do të mbështeten në ndërhyrjen tuaj sesa të mësojnë t’i kuptojnë gjërat vetë.

Nëse keni shqetësime në lidhje me gjuhën që fëmijët tuaj po përdorin mbi njëri-tjetrin gjatë një përleshjeje me vëllezërit e motrat, trajtoni ata në mënyrë të paanshme se si mund të shprehen pa pasur nevojë për gjuhë ofenduese. Edhe atëherë sigurohuni që t’i tregoni se çfarë duhet të bëni dhe pastaj lejojini të rregullojnë çështjen brenda vetes.

Po sikur të duhet të përfshihesh për të ndaluar grindjet e motrave dhe vëllezërve?

I ndani derisa të qetësohen. Ndonjëherë, është inteligjente t’i lini ata të kompozohen për pak kohë para se të bëni një riparim të konfliktit. Nuk ka kuptim të flasësh me fëmijët ndërsa emocionet e tyre po shtohen.

Mos harroni se duhen dy për të luftuar. Nuk ka rëndësi se kush bëri çfarë. Prandaj mos e vini kohën tuaj në pyetjen se kush e filloi luftën. Kjo i ndihmon fëmijët të shohin që ju nuk po i jepni rëndësi një fëmije.

Mundohuni të krijoni një mjedis ku fëmijët të mësojnë të negociojnë dhe të bëjnë kompromis. Nëse të dy dëshirojnë të luajnë me të njëjtën lodër në të njëjtën kohë, ju gjithmonë mund t’u merrni atyre lodra mjaft të mëdha dhe të ndara që të dy të luajnë njëkohësisht. Por nëse vini re se edhe atëherë, një fëmijë duket se nuk po e lejon tjetrin ta përdorë atë lodër, hiqeni nga të dy në mënyrë që askush të mos e ketë, transmeton Klan Kosova.

Burimi i lajmit: Klan Kosova