May 27, 2022

KleaBe

ALL HERE FOR YOU

Vjedhje dhe dëmtim prone në kishat ortodokse serbe, policia nis planin operativ “Kultet”

2 min read

Policia e Kosovës ka regjistruar një rritje të numrit të rasteve që lidhen me vjedhje dhe dëmtime të pasurisë sa i përket objekteve të trashëgimisë kulturore dhe fetare të Republikës së Kosovës, njofton Insajderi.

Në raportin vjetor, ku janë të listuara veprat penale të ndodhura brenda një viti, tregohet se më së shumti raste kanë prekur trashëgimitë fetare myslimane me gjithsej 28 raste, duke u pasuar nga 13 rastet e ndodhura në pronën e Kishës Ortodokse Serbe në vend.

Sipas policisë, nëntë përpjekje për vjedhje në pronën e kishës kanë ndodhur gjatë kësaj periudhe kohore, ndërsa katër rastet e tjera janë dëmtim i pasurisë.

“Deri më sot, gjithsej 13 raste janë raportuar në objektet e Kishës Ortodokse serbe në rajone të ndryshme të Kosovës. Nga numri i përgjithshëm i rasteve të raportuara, 9 klasifikohen si raste të vjedhjes së rëndë, dhe 4 si dëmtim i pasurisë”, thonë Policia, raporton Kosovo Online.

Më tej njoftohet që policia deklaron se në përputhje me kompetencat e tyre, ata regjistruan dhe ndoqën pjesërisht ndjekësit e veprave penale.

“Pas raportimit të rasteve, njësitë kompetente policore kanë shkuar në vendin e ngjarjes, kanë kryer hetime dhe kanë mbledhur prova materiale, të cilat i janë prezantuar zyrës së prokurorit kompetent dhe janë koordinuar veprimet e mëtejshme hetimore. Në raste të caktuara, autorët janë identifikuar dhe akuzat janë ngritur kundër tyre, dhe çështjet e tjera janë ende duke u hetuar”, thuhet më tej në deklaratën e tyre.

Për të parandaluar sulmet ndaj objekteve fetare, Policia e Kosovës po zbaton një plan të posaçëm veprimi operativ.

“Pas numrit të shtuar të rasteve të raportuara në Mars 2021, Policia e Kosovës nisi një plan shtesë operativ ‘Kultet’ i cili zbatohet në të gjithë Kosovën, duke përfshirë një numër njësitet policore me qëllim të veprimit parandalues ​​dhe zbulimit të autorëve të veprës”. /Insajderi.com

Burimi nga Insajder