Çfarë nevojitet për t’i dhënë fund pandemisë? – Telegrafi

Pandemia e coronavirusit do të përfundojë vetëm kur të paktën 70 për qind e popullsisë së botës të vaksinohet.

Hans Kluge, drejtori i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) për Evropën, kështu pohoi duke bërë thirrje për përshpejtimin e vaksinimit dhe për kujdes se si lehtësohen kufizimet.

“Mos mendoni se pandemia ka mbaruar. Pandemia do të ndalet vetëm kur të paktën 70 për qind e popullsisë të vaksinohet”, i tha Kluge AFP në Kopenhagë, duke shprehur keqardhje për vaksinimin ende tepër të ngadaltë, përfshirë në Evropë.

Në Bashkimin Evropian, 17 për qind e njerëzve janë plotësisht të vaksinuar. Në 53 territore, aq sa rajoni evropian ka sipas standardeve të OBSH-së, vetëm 26 për qind e popullsisë morën dozën e parë të vaksinës. Në Bashkimin Evropian, 36.6 për qind e popullsisë morën të paktën një dozë, sipas AFP, dhe 16.9 për qind u vaksinuan plotësisht. Shkaku i shqetësimit në atë kontinent është rritja e infektivitetit të llojeve të reja.

“Ne e dimë, për shembull, se versioni B.1617 (i zbuluar për herë të parë në Indi) është më ngjitës sesa B.117 (i parë i zbuluar në Mbretërinë e Bashkuar), i cili nga ana tjetër është më ngjitës sesa lloji i mëparshëm”, tha mjeku belg.

I ashtuquajturi lloji indian është i pranishëm në 27 vende nga 53 vendet përreth, ku numri i infeksioneve dhe vdekjeve të reja po bie për të pestën javë me radhë, duke arritur nivelin më të ulët që nga mesi i tetorit. Edhe pse vaksinat aktualisht veprojnë në mutacionet e virusit, kujdesi nuk përjashtohet.

Kluge shprehu shqetësimin sepse njerëzit janë më pak të kujdesshëm dhe bëhen të paarsyeshëm dhe mendojnë se pandemia është ndalur sepse ata morën dozën e parë dhe madje edhe të dytë të vaksinës.

Pandemia është përhapur ngadalë nëpër botë për të katërtën javë me radhë, veçanërisht në Evropë, ku është tërhequr që nga mesi i prillit, sipas të dhënave zyrtare të mbledhura nga AFP. /Telegrafi/

Burimi i lajmit: Telegrafi

Author: admin