January 20, 2022

KleaBe

Të Gjitha Këtu për Ju

Viktimat e gjenocidit gjerman në Namibi, refuzojnë dëmshpërblimin prej 1.1 miliard eurove – Telegrafi

2 min read

Më shumë se 100 vjet pas krimeve të kryera nga fuqia koloniale gjermane në atë që tani është Namibia, Gjermania ka njohur zyrtarisht mizoritë e kryera kundër grupeve etnike Herero dhe Nama si gjenocid.

Gjermania do të mbështesë Namibinë dhe pasardhësit e viktimave me 1.1 miliard euro (1.3 miliard dollarë) për rindërtimin, zhvillimin dhe do të kërkojë falje për “krimet e sundimit kolonial gjerman”, tha Ministri i Jashtëm gjerman, Heiko Maas në një deklaratë të premten.

Sidoqoftë, grupet e viktimave e kanë hedhur poshtë marrëveshjen. Vekuii Rukoro, Shefi Paramount i njerëzve Herero, ish-prokurori i përgjithshëm dhe anëtar i parlamentit i tha CNN-së se ata nuk ishin pjesë e diskutimit me qeverinë gjermane.

“A është ky një lloj dëmshpërblimi për të cilin duhet të jemi të ngazëllyer? Ky është thjesht një marrëdhënie me publikun. Kjo është një punë e shitur nga qeveria namibiane. Qeveria ka tradhtuar kauzën e popullit tim”, tha ai.

Lexo po ashtu:

Rukoro tha që grupet e viktimave Herero dhe Nama presin dëmshpërblime monetare. Ai tha që dëmshpërblimet nuk kishin nevojë për njerëz individualë, por duhet të ishin në formën e një pagese kolektive për pasardhësit e atyre që u vranë dhe u dëbuan nga toka e tyre gjatë gjenocidit.

Ndryshe, trupat gjermane vranë deri në 80 mijë njerëz Herero dhe Nama në atë që tani është Namibia midis viteve 1904 dhe 1908 në përgjigje të një kryengritje anti-koloniale. /Telegrafi/

Burimi nga Telegrafi