September 20, 2021

KleaBe.Com

Të Gjitha Këtu për Ju

Nëse ju sulmojnë mushkonjat, bletët, kemi zgjidhje – Kosova Sot

1 min read

Është shumë e vështirë të shmangen “kontaktet e afërta” me insektet, por gjithsesi se duhet marrë para adekuate.

MUSHKONJAT

Kafshimi nga mushkonjat në të shumtën e rasteve është i parrezikshëm, me disa të skuqura dhe të kruara kalimtare, por te fëmijët dhe personat me alergji, kjo shkakton bujë dhe nuk hiqet pa intervenimin e mjekut. Në disa situata mjafton të hidhni pak akull.

BLETËT, GRERËZAT

Në vendin e kafshimit vendosni kompresë të ftohtë ose akull. Bleta pasi t’ju kafshojë lë helmin, kështu që ta hiqni sa më shpejt. Grerëzat kanë efekt më të fortë të helmit. Kjo mund të shkaktojë alergji dhe shokun anafilaktk, që rrezikon jetën. Nëse pas kafshimit shfaqet skuqeje e madje, frymëmarrje e vështirësuar, të ënjtura, lajmëroni mjekun.

MERIMANGAT

Kafshimet e shumicës së merimangave në hapësirat tona nuk janë të rrezikshme dhe rrallëherë shkaktojnë dhimbje serioze, pos se shkaktojnë skuqeje dhe të kruara kaluese.

(Kosova Sot Online)

Burimi i lajmit: Kosova Sot