21 Tetor, 2021

KleaBe.Com

Të Gjitha Këtu për Ju

Lloji i ri i baterisë: Nuk do të keni nevojë ta mbushni telefonin për pesë ditë – Gazeta Lajm

2 min read

Shkencëtarët në Melburn kanë zhvilluar një bateri litium-squfuri që ka pesë herë kapacitetin e baterive litium-jon.

Kjo bateri mban efikasitet 99 për qind mbi 200 cikle të mbushjes, dhe nëse e keni atë në telefonin e zgjuar, nuk do të keni nevojë ta ngarkoni pajisjen tuaj për pesë ditë.

Sidoqoftë, problemi me këto bateri është se elektrodat e squfurit kalben gjatë ciklit të ngarkimit dhe shkarkimit, dhe avantazhi i energjisë po zhduket me shpejtësi, thotë shkencëtarja Madokt Sheibani, e cila drejtoi një ekip shkencëtarësh nga Australia.

“Elektroda do të prishet dhe atëherë bateria do të mbyllet shpejt,” shton ajo.

Kjo për shkak se elektroda e squfurit zgjerohet dhe zvogëlohet gjatë ciklit, me një ndryshim të vëllimit prej rreth 78 për qind. Ndryshimi në vëllim ndodh gjithashtu me elektroda në bateritë litium-jon që fuqizojnë makina elektrike dhe telefona të zgjuar, por është rreth tetë herë më e vogël.

Për të parandaluar prishjen e elektrodave në një bateri litium-squfuri, studiuesit u kanë dhënë grimcave të squfurit më shumë hapësirë për t’u zgjeruar dhe tkurrur.

Zakonisht bateritë litium-squfur kanë materiale që lidhin grimcat së bashku në mënyrë që bateria të mos shpërthejë kur zgjerohet. Një sasi më e vogël e materialit lidhës polimer u përdor këtu në elektrodë, duke krijuar kështu struktura më të largëta midis grimcave të squfurit.

Shaybaniyev thotë se një bateri litium-squfur do të zvogëlonte në mënyrë drastike kostot për makinat elektrike dhe ruajtjen e energjisë në përgjithësi, pasi squfuri është një material i përhapur dhe jashtëzakonisht i lirë, transmeton KosovaPress.

Sidoqoftë, bateritë e squfurit të litiumit mund të përballen me çështje të ngjashme etike me bateritë e litiumit.

Oksidet metalike në bateritë e jonit litium janë zakonisht nikel, kobalt ose mangan, të cilat janë të shtrenjta dhe më pak të kushtueshme në natyrë. Problemi është ky: Një përqindje e konsiderueshme e kobaltit, për shembull, vjen nga minierat në Kongo ku punojnë fëmijët.

Studiuesit do të testojnë gjithashtu prototipat e baterive me qëllim që ato të vihen në dispozicion komercialisht në Australi në vitet e ardhshme.

Burimi i lajmit: Gazeta Lajm