June 20, 2021

KleaBe.Com

Të Gjitha Këtu për Ju

Philips: Vetëm SHBA-ja ka fuqi të shtyjë përpara marrëveshjen me Serbinë – KOHA.net

2 min read

David Philips, drejtor i Institutit për të Drejtat e Njeriut dhe Paqes në universitetin “Columbia” të New Yorkut në një tryezë të organizuar nga LDK me temën “Fuqizimi i sovranitetit dhe pavarësisë së Kosovës” ka thënë se marrëveshjet e arritura në Bruksel nuk janë zbatuar plotësisht.

“Ka pasur shumë diskutime në Bruksel, mbi 30 marrëveshje janë arritur, këto marrëveshje nuk janë zbatuar plotësisht. Serbia ka hyrë në këtë dialog për mos bërë zgjidhje. Kjo lojë e gjatë po mbaron, janë shumë çështje emocionale në Kosovë që duhet të adresohen”.

Si çështje emocionale Philips ka përmendur personat e pagjetur nga lufta. Sipas tij kjo çështje nuk do te duhej të diskutohej në fund të dialogut por në fillim të tij.

“Kam disa pyetje për kredibilitetin e BE-se. Nëse BE-ja ka synim të ndihmojë Kosovën, çfarë ka ndodhur me liberalizimin e vizave? Vetëm SHBA-ja ka fuqinë të shtyjë përpara një marrëveshje dhe t’i dërgojë mesazh të qartë Beogradit që mjaft është mjaft” ka thënë ai.

Philip është pyetur nëse ka rrezik që mundësia e përfshirjes direkte të SHBA-së në dialog mund të nxisë një kërkesë të tillë edhe nga Rusia e Kina.

Philips duke iu referuar Rusisë ka thënë se në dialog nuk ka vend për një shtet i cili nuk respekton ligjin ndërkombëtar.

Burimi i lajmit: Koha.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *