July 30, 2021

KleaBe.Com

Të Gjitha Këtu për Ju

Sa janë gjasat që Covid-19 të ketë dalë nga laboratori? – Kosova Sot

3 min read

Debati nëse koronavirusi SARS-CoV-2 shpëtoi nga një laborator është intensifikuar javët e fundit.

Pas takimit të vitit të kaluar, OBSH mbështeti fazën e parë të një hetimi mbi origjinën e pandemisë, e cila u zhvillua në Kinë në fillim të vitit 2021.

Aktualisht, ka prova të pamjaftueshme për të sugjeruar se virusi erdhi nga një laborator.

Një artikull me titull “Sa është e mundur që COVID-19 të shpëtojë nga një laborator: Çfarë dinë shkencëtarët dhe çfarë jo” botuar në revistën Nature botoi të dhëna për origjinën e mundshme të koronavirusit .

Kërkimet për origjinën e një patogjeni tek kafshët mund të zgjasin shumë vite.

U deshën 14 vjet për të gjetur origjinën e epidemisë SARS, e cila vinte nga një virus që infekton lakuriqët e natës.

Deri më sot, origjina e virusit Ebola nuk është gjetur në kafshë në zonën ku ndodhi epidemia më e madhe midis 2013 dhe 2016.

Hetimi i origjinës së një virusi mund të jetë i komplikuar sepse infeksionet në kafshë që nuk janë strehuesi kryesor i një virusi , si muscovite në rastin e SARS, janë sporadike.

Studiuesit duhet të identifikojnë kafshën e infektuar para se të vdesë ose të shërohet nga infeksioni.

Për të gjetur një ndërmjetës të mundshëm pritës, studiuesit në Kinë kanë testuar më shumë se 80,000 kafshë të egra dhe shtëpiake, por asnjë nuk u gjet të ishte pozitive për SARS-CoV-2.

Ky numër është një pjesë e vogël e kafshëve në vend dhe nevojiten strategji më të synuara të marrjes së mostrave për të rritur gjasat e zbulimit të një kafshe.

A ka virusi tipare që tregojnë se është krijuar në një laborator?

Disa hulumtues kanë studiuar nëse karakteristikat e SARS-CoV-2 ishin rezultat i inxhinierisë gjenetike.

Një nga grupet e para të udhëhequr nga Kristian Andersen, një virolog në La Jolla, California, zbuloi se kjo nuk ishte shumë e mundshme për disa arsye, të tilla si që nuk kishte shenja të modifikimit gjenetik.

A është e vërtetë që SARS-CoV-2 është modifikuar si një patogjen ideal për të shkaktuar një pandemi?

Shumë shkencëtarë nuk besojnë. Vetëm për shkak se virusi përhapet te njerëzit nuk do të thotë që ai është modifikuar për këtë qëllim.

Mund të infektojë edhe vizon dhe disa gjitarë të tjerë. Gjithashtu, infektiviteti i tij nuk ishte maksimumi për pjesën më të madhe të vitit të kaluar. Në vend të kësaj, lloje të reja, më ngjitëse janë zhvilluar në të gjithë botën.

Për shembull, lloji infektiv SARS-CoV-2 i identifikuar për herë të parë në Indi (B.1.617.2 ose delta) ka mutacione në vendet që kodojnë vendin e copëtimit të furinës që duket se rrisin infektivitetin e virusit.

(Kosova Sot Online)

Burimi i lajmit: Kosova Sot