July 23, 2021

KleaBe.Com

Të Gjitha Këtu për Ju

Fosilja e peshkut mund të jetojnë deri në një shekull – Telegrafi

2 min read

Një fosile e peshkut mund të jetojë për një kohë mbresëlënëse – ndoshta deri në një shekull, sipas një studimi të ri.

Colacanth mendohej të kishte një jetëgjatësi prej rreth 20 vjetësh, por vlerësimet e reja sugjerojnë se ai është një qindvjeçar i oqeanit, së bashku me peshkaqenët.

Studiuesit francezë studiuan shenjat në shkallët e ekzemplarëve muzeorë – ashtu si unazat e pemëve tregojnë moshën e pemëve.

Ata besojnë se peshku riprodhohet vetëm në moshën e mesme të vonshme dhe mund të jetë shtatzënë për aq kohë sa pesë vjet, raporton bbc.

Peshqit me rritje të ngadaltë që prodhojnë disa të vegjël janë veçanërisht të prekshëm nga presionet e zhdukjes, të tilla si ndryshimi i klimës dhe peshkimi i tepërt, transmeton Telegrafi.

Kohelakanti mendohej se ishte zhdukur derisa u shndërrua në një rrjetë peshkimi pranë Afrikës së Jugut në 1938.

Dy popullata u zbuluan më pas duke jetuar në brigjet lindore të Afrikës dhe një tjetër në brigjet e Sulawesi, Indonezi.

Popullsia Afrikane klasifikohet si e rrezikuar në mënyrë kritike, me mbase vetëm disa qindra individë të mbetur.

Në studimet e ardhshme, shkencëtarët planifikojnë të kryejnë analiza të mëtejshme në shkallët e kolekanteve për të zbuluar nëse shkalla e rritjes ka lidhje me temperaturën. Përgjigja do të japë një pasqyrë të efektit të ndryshimit të klimës në këtë specie të prekshme.

Paraardhësit e kolekanti evoluuan 420 milionë vjet më parë, duke i mbijetuar zhvendosjes së kontinenteve dhe goditjes së asteroidit që zhduku dinosaurët.

Duke banuar në shpella në fund të oqeanit, individët mund të rriten në 1.8m (6ft), duke e hedhur peshoren në më shumë se 90 kg (200 funte). Hulumtimi është botuar në revistën Current Biology. /Telegrafi/

Burimi nga Telegrafi