September 20, 2021

KleaBe.Com

Të Gjitha Këtu për Ju

Si e bëjnë bletët mjaltin? – In For

2 min read

Këtu janë udhëzimet hap pas hapi që bletët përdorin për të bërë prodhimin e tyre të shurupit.

1. Mjalti fillon si nektar

Ky lëng me sheqer prodhohet nga lulet për të inkurajuar pjalmuesit e insekteve ta vizitojnë. Nektari është 70-80 për qind ujë me një përzierje të tre sheqernave të ndryshëm: sakarozë, glukozë dhe fruktozë, plus disa kimikate aromatike për të ndihmuar tërheqjen e bletëve te lulet.

2. Thithja dhe ruajtja e nektarit

Bletët thithin nektarin përmes proboskisit të tyre të zbrazët dhe e ruajnë atë në dhomën e parë të stomakut të tyre, të quajtur proventriculus. Një enzimë e quajtur invertaza shpërbën sakarozën në molekula më të thjeshta të glukozës dhe fruktozës. Enzimat e tjera rrisin aciditetin e nektarit, i cili ndihmon në vrásjen e baktereve.

3. Udhëtimi përsëri në koshere

Bletët mund të mbajnë deri në gjysmën e peshës së tyre trupore dhe kanë një nga nivelet më të larta të prodhimit të energjisë në mbretërinë e kafshëve. Kjo i lejon ato të ushqehen deri në 5 km nga zgjua, por në këtë distancë shumica e ngarkesës së nektarit përdoret për fluturimin për në shtëpi.

4. Në zgjua

Kthimi në zgjua, bletët foragjere rigurgitojnë nektarin. Pastaj kalohet midis bletëve punëtore, gojë më gojë, për të zvogëluar nivelet e ujit të saj. Sapo përmbajtja e ujit të bjerë në 18 përqind, myku dhe bakteret nuk mund të rriten dhe nektari bëhet mjaltë, të cilin bletët punëtore e shtyjnë në dhomat e dyllit.

5. Përdorimi i mjaltit

Në pranverë dhe në fillim të verës, kolonia e bletëve përdor të gjithë mjaltin e saj për të ushqyer larvat, duke krijuar fuqinë punëtore në një kulm veror prej 50,000 bletësh. Këta punëtorë pastaj kalojnë dy deri në tre javë duke mbledhur më shumë nektar për të kaluar dimrin. 12 bletëve u duhen gjithë jetën për të bërë një lugë çaji mjaltë.


In For Culture info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *