January 27, 2022

KleaBe

Të Gjitha Këtu për Ju

Autoritetet gjermane duan ta dëbojnë, i shkojnë kosovarit në banesë në orët e mëngjesit – Sinjali

4 min read

 Leonard S. nuk ishte as në shtëpi kur do të dëbohej në Kosovë. 21-vjeçari, i cili ka lindur në Gjermani, ka qëndruar në Bremerhaven, ku punon dhe jeton gjatë javës, sipas avokatit të tij nga Bremeni Jan Sürig në një deklaratë për shtyp. 

Në orën 1 të natës së enjtes, vijon, një grup prej dhjetë personash punonjësish të autoriteteve të emigracionit dhe oficerëve të policisë hynë në shtëpinë e nënës së tij në Emsland dhe e kontrolluan. Dhe kjo gjithashtu, sipas Sürig, pa një urdhër kontrolli gjyqësor.

Autoritetet gjermane të imigracionit tani përpiqen rregullisht të dëbojnë njerëz, përfshirë ata që nuk kanë jetuar kurrë në një vend tjetër, njerëz që kanë miq dhe një punë këtu. Shumë e zakonshme gjatë natës ose herët në mëngjes. Në shumë raste ata ia dalin me sukses, me pasoja të rënda për të prekurit.

Por, ky rast ka disa vështirësi të tjera. Nga njëra anë, shpjegon avokati, autoritetet e imigracionit do ta dinin se Leonard S. nuk ishte aty.

Të nesërmen, Leonard S. i tregoi Tazit në telefon se si vëllai i tij 16-vjeçar e telefonoi menjëherë për t’i thënë se policia ishte në shtëpi. “Duhet të ketë qenë si në film,” thotë Leonard S., i shqetësuar dëgjimisht, “sikur një kriminel jetonte atje.” Familja e tij kishte qenë zgjuar gjithë natën, “ata janë të gjithë në shok”.

U zgjuan kujtimet për kohën para shtatë viteve kur nëna dhe pesë fëmijët e tij do të depërtoheshin në Kosovë. Në atë kohë, avokati Sürig arriti të detyronte gjykatën administrative të Osnabrück-ut të detyronte distriktin t’i zgjaste lejen e qëndrimit të familjes. Leonard S. po ashtu thotë se nuk ka as familje në Kosovë dhe as nuk e di se kush mund ta ndihmojë atje, pastaj befas e ndërpret bisedën dhe e dashura e tij është në telefon. “Ai zgjat vetëm disa minuta, pastaj prishet”, thotë ajo, e cila ka shtatë vjet me të, “dhe do të doja ta ndihmoja, por as nuk e di se si”.

Vëllezërit e motrat me probleme

Është e qartë se autoritetet e emigracionit duhet ta kenë kuptuar se atë natë do të shqetësonin vetëm nënën dhe vëllezërit e motrat e Leonardit. Për shkak se ai kishte aplikuar tashmë në distrikt në tetor për të hequr kërkesën e tij të qëndrimit për Emsland – me arsyetimin se ai qëndron në Bremerhaven gjatë javës, babai i tij dhe e dashura e tij jetojnë atje.

Ai ka një kontratë të re si drejtues kamionçinë që prej datës 15 nëntor. Më pas, siç thotë avokati i tij, nëpunësi në zyrën e emigracionit e detyroi atë të vinte në shtëpinë e saj çdo të enjte në mëngjes në orën tetë e gjysmë.

E enjtja e djeshme do të ishte e para nga këto emërime, të cilat autoritetet e emigracionit mesa duket nuk kanë dashur të presin më.

 Avokati i të riut thotë se ai telefonoi më parë shefin e departamentit të agjencisë dhe i tha se Leonard S. nuk do të paraqitej. Për këtë, ai ngriti një padi kundër ftesës për t’u paraqitur dhe bëri një kërkesë për mbrojtje të përkohshme ligjore kundër saj dhe kundër një depërtimi të kërcënuar në gjykatën administrative në Osnabrück. Për avokatin Sürig, veprimet e autoriteteve të emigracionit janë të çuditshme: “Distrikti i Emsland dëshiron të shkatërrojë marrëdhënien e re të punës dhe të depërtojë Leonardin”.

Një zëdhënëse e distriktit nuk iu përgjigj një numri pyetjesh nga Taz në lidhje me mbrojtjen e të dhënave personale, për shembull në pyetjen nëse autoritetet e imigracionit e dinin që Leonard S. nuk ishte në apartament dhe se motra e tij kishte veshur një stimulues kardiak. Ose kur distrikti do të vendosë për aplikimin e tij për t’u lejuar të zhvendoset.

Nga ana tjetër, zëdhënësja nuk sheh asnjë përplasje me mbrojtjen e të dhënave personale në mesazhin se Leonard S. i është kërkuar të largohet nga vendi që prej vitit 2018 dhe nuk ka arritur të sqarojë situatën e tij të ligjshme të qëndrimit. 

Avokati i tij Jan Sürig thotë se klienti i tij nuk e dinte se do të duhej të paraqiste jo vetëm kontratën e punës por edhe fletëpagesat si dëshmi të veprimtarisë së tij profesionale. “Por ai e kompensoi këtë dy javë më parë dhe që atëherë zyra e imigracionit e zbuloi vërtet dhe lindi me idenë e audicionit, ndër të tjera”./GazetaSinjali/

Gazeta Sinjali