January 20, 2022

KleaBe

Të Gjitha Këtu për Ju

Disa mite të pa vërteta lidhur çrregullimet e ankthit – Gazeta Express

3 min read

Shneta


Gazeta Express

14/01/2022 10:08

Çrregullimi i ankthit është një lloj
gjendjeje neurotike kur një person është vazhdimisht i shqetësuar për rrethanat
e tij të jetës, pamjen ose marrëdhënien e tij me botën përreth.

Për çrregullime të tilla po flitet gjithnjë e
më shpesh, por pengesa kryesore për një kuptim të plotë të natyrës së këtij
problemi është bollëku i informacionit, i cili shpesh është i rremë. Shumë
shpesh nënvlerësojnë ndikimin negativ të ankthit në jetë, ndërsa të tjerët
shpesh nuk e marrin fare seriozisht.

Lexo Edhe:

Të dyja këto qasje janë për të ardhur keq,
sepse në fakt, ky çrregullim shkatërron ndjeshëm jetën dhe nuk është gjithmonë
e mundur të zgjidhet vetë një problem i tillë.

Miti 1: Ankthi nuk është një sëmundje e
vërtetë mendore

Sigurisht, prania e ankthit është absolutisht
normale, por vetëm derisa ky tregues të fillojë të largohet nga shkalla. Kur
ankthi merr formën e një çrregullimi, ai fillon të ndikojë negativisht në të
gjitha vendimet që merr një person. Ai nuk mund të jetojë më me mushkëri të
plota – dhe në këtë rast, ankthi tashmë po kthehet në një sëmundje që kërkon
trajtim urgjent.

Miti 2: Njerëzit me këtë çrregullim duhet
të shmangin situatat stresuese

Është thjesht e pamundur të çlirohesh nga
stresi dhe tensioni përgjithmonë, për më tepër, në rastin e çrregullimit të
ankthit, është shumë e rëndësishme të gjendeni në situata të tilla. Problemet
dhe rastet e vështira janë diçka që duhet të mësoni t’i përballoni vetë. Kjo
mund të jetë një mënyrë për të ndaluar shqetësimin dhe panikun. Nëse shmangni
plotësisht atë që keni frikë, atëherë efekti shpesh do të jetë i kundërt dhe
frika vetëm sa do të rritet.

Miti 3: Këta njerëz nuk kanë nevojë për
barna

Në fakt, shumë njerëz shpesh mendojnë se
ankthi është një gjendje që nuk kërkon mjekim dhe se marrja e tij mund të
tregojë dobësi. Përveç kësaj, disa kanë frikë nga efektet anësore dhe varësia
nga barnat. Natyrisht, e gjithë kjo duhet të merret parasysh, por nuk duhet të
keni frikë të kërkoni ndihmë të kualifikuar nëse ankthi ndërhyn në jetën tuaj
ose në jetën e të dashurve tuaj.

Miti 4: Njerëzit me ankth kanë një karakter
“nervor”

Absolutisht kushdo, pavarësisht se sa i sigurt
mund të duket, mund të përjetojë ankth. Disa mund të kenë simptoma delikate,
ndërsa të tjerët mund të vuajnë nga ndjenja të tilla për vite me radhë, duke qëndruar
të qetë dhe të lumtur nga jashtë. Shumë shpesh njerëzit maskojnë simptomat e
çrregullimit të tyre në mënyrë që askush rreth tyre as të mos dyshojë se çfarë
po ndodh me ta. Nëse sjellja e një personi të afërt ka ndryshuar disi, atëherë
ky është një rast për të hedhur një vështrim më të afërt dhe për t’u përpjekur
të zbuloni se çfarë po ndodh vërtet. Shtypja e zgjatur e problemit do të çojë
në një përkeqësim të situatës dhe kjo nuk duhet të lejohet.

Gazeta Express

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *