May 25, 2022

KleaBe

ALL HERE FOR YOU

Roboti kryen operacionin e parë laparoskopik të zorrëve në SHBA, më mirë se një kirurg – Gazeta Express

2 min read

Shneta


Gazeta Express

27/01/2022 14:20

Për herë të parë një robot kreu me sukses një operacion në indin e butë të zorrës së derrit pa asnjë ndihmë apo ndërhyrje njerëzore, duke arritur kështu një moment historik në rrugën drejt një operacioni plotësisht të automatizuar në të ardhmen.

Studiuesit,
të udhëhequr nga Asistent Profesor Alex Krieger i Departamentit të Inxhinierisë
Mekanike në Universitetin John Hopkins në Baltimore, të cilët publikuan gjetjet
e tyre në revistën Science Robotics, përdorën Sistemin e ri Autonom të Indeve
Smart.

Lexo Edhe:

“Gjetjet
tona tregojnë se ne mund të automatizojmë një nga detyrat më të ndjeshme dhe
delikate në kirurgji: Rilidhjen e dy skajeve të një zorrë. “STAR kreu
procedurën në katër kafshë dhe dha rezultate dukshëm më të mira se njerëzit që
bënin të njëjtën procedurë,” tha Krieger.

Roboti
e kreu jashtëzakonisht mirë anastomozën e zorrëve, proces që kërkon një nivel
të lartë saktësie të lëvizjeve të përsëritura.

Dridhja
apo gabimi më i vogël i dorës së kirurgut mund të rezultojë në komplikime
katastrofike për pacientin.

Kirurgjia
e indeve të buta është jashtëzakonisht e vështirë për robotët për shkak të
natyrës së saj të paparashikueshme, e cila kërkon që ai të jetë në gjendje të
rregullojë shpejt lëvizjet e tij sipas pengesave të papritura që has.

STAR
ka rritur autonominë dhe ka përmirësuar saktësinë kirurgjikale, falë një
sistemi të ri kontrolli që rregullon lëvizjet robotike në kohë reale, siç do të
bënte një kirurg njerëzor.

Një
endoskop i ri 3D me vizion të përmirësuar mekanik dhe një algoritëm të
inteligjencës artificiale, i projektuar nga studiues amerikanë, e drejton STAR.

Sipas
Krieger, “është sistemi i parë robotik që mund të projektojë, përshtatet dhe
kryejë operacione të indeve të buta me ndërhyrje minimale njerëzore”.

Gazeta Express